Wereldverteldag

Wereldverteldag is een wereldwijde viering van de kunst van het vertellen dat ieder jaar plaatsvindt op 20 maart, bij de overgang naar de lente op het Noordelijk halfrond en de overgang naar de herfst op het Zuidelijk Halfrond. Ieder jaar heeft een eigen thema. Het doel van wereldverteldag is meer bekendheid te geven aan vertellen als podiumkunst.

Op Wereldverteldag worden wereldwijd door verhalenvertellers in alle mogelijke talen en op iedere denkbare plaats verhalen verteld. Als het westelijk halfrond nog slaapt, zijn in Azië en Australië de eerste vertellingen te horen. Als verhalenvertellers op het oostelijk halfrond alweer nagenieten van hun optredens, worden in Amerika en Canada pas de eerste verhalen verteld.

Oorsprong Wereldverteldag

Wereldverteldag vindt zijn wortels in de nationale verteldag in Zweden op 20 maart 1991. Het nationale vertelnetwerk in Zweden hield op te bestaan, maar het vertellen op de laatste dag van de winter ging door. In 1997 organiseerden vertellers in Perth, Australië, een vijf weken durende ‘Verhalenviering’ en riepen 20 maart uit als de Internationale Verteldag. Tegelijkertijd hadden Mexico en andere landen in Zuid Amerika al hun Nationale Verteldag op diezelfde datum. In 2001 pakten Noorwegen, Denemarken, Finland en Letland de draad op en in 2003 werd 20 maart officieel Wereldverteldag. Een dag die zich inmiddels over de hele aardbol verspreid heeft.

Wereldverteldag in Nederland

In Nederland wordt Wereldverteldag gecoördineerd door de Stichting Vertellen.
Binnen de stichting is een werkgroep gevormd die vertellers aanmoedigt om mee te doen met Wereldverteldag. Zij draagt tevens de zorg voor de landelijke publiciteit. Kijk voor meer informatie op: www.wereldverteldag.nl.

Thema’s in de loop der jaren:

2008: Dromen
2009: Buren
2010: Licht en schaduw
2011: Water
2012: Bomen
2013: Noodlot en Fortuin
2014: Monsters en draken
2015: Wensen
2016: Sterke Vrouwen
2017: Transformatie
2018: Wijze dwazen en dwaze wijzen
2019: Mythes, legendes en heldendichten
2020: …………